Lage rugpijn

Lage rugpijn ontstaat door een verkeerde lichaamshouding, staand en/of zittend, maar het kan zich ook voordoen als je iets zwaars hebt getild. Een andere oorzaak die vaak voorkomt: een doorzakkende matras.

Oorzaken lage rugpijn

De pijn wordt veroorzaakt door de lage rugwervels waarvan de tussenwervelschijven in het gedrag zijn gekomen. Een goede matras zal je klachten verlichten en opnieuw ontstaan daarvan voorkomen, tenzij je jouw rug overdag blijft overbelasten. Bijvoorbeeld door te zwaar te tillen, voorovergebogen te werken of door in een foute werkhouding te zitten.

Slaap je goed en gezond, dan kun je die foute gewoonten langer volhouden zonder klachten. Maar heb je een slechte matras dan staat die nachtelijk herstel in de weg. Sterker nog, zo’n matras kan de feitelijke oorzaak van je klachten zijn.

Wanneer moet ik mijn matras vernieuwen?

Als je in bed ligt moet er een denkbeeldige horizontale rechte lijn getrokken kunnen worden van je nek tot aan je knieën. Dat betekent dat je schouders en heupen dieper in de matras moeten zakken en je middenrif en benen juist goed worden ondersteund. Sommige matrassen zijn daarom in zones ingedeeld, maar dat hoeft niet altijd nodig te zijn. Traagschuim (Nasa) matrassen en goede boxspringmatrassen zullen bijna altijd de vereiste balans in de ondersteuning weten te vinden, mits ze zijn geselecteerd mede op basis van jouw bouw en gewicht.

Daarnaast kun je rekening houden met een aantal tekenen, die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe matras.

  • Na ongeveer 7 tot 10 jaar is het tijd om je matras te vervangen.
  • Als je matras te veel indeukt of ongelijk ligt is dit een teken zijn om je matras te vervangen.
  • Kom je moeilijk is slaap of wordt je slaap regelmatig verstoord? Ook dit kan een oorzaak zijn dat je matras toe is aan vervanging.

Waterbed bij rugproblemen

Waterbedden geven van nature een uiterst gelijkmatige ondersteuning en kunnen alleen daarom al serieus in overweging worden genomen. Ook als je er nog nooit op geslapen hebt! Koudwatervrees hoef je niet te hebben, probeer maar eens uit zonder vooroordeel.

Als je klachten niet verminderen, vraag dan je huisarts of fysiotherapeut om oefenstof om je lage rugspieren te versterken en ze beter tot rust te laten komen.

  • Persoonlijk advies
  • Goed bereikbaar
  • Exclusieve merken
  • Excellente service