Transpireren

Iedereen verliest al slapend (veel) vocht, iedere nacht weer. Transpireren doen we dus allemaal. Overmatig transpireren is echter een ander verhaal. Voorkomen kun je het niet, maar je kunt wel de gevolgen ervan verzachten.

Vermijd in elk geval bedtextiel dat niet voldoende ademt. Dat zijn vooral synthetische stoffen, maar pas op: dat geldt niet voor alle. Natuurlijke materialen zoals wol en katoen (geen zijde, dat is plakkerig) nemen gemakkelijk vocht op. Een donzen dekbed is beter dan een synthetisch. Een wollen tijk is te prefereren boven andere.

Het dekbedovertrek is ook van belang: kies voornamelijk overtrekken van katoen of eventueel een mix met katoen.

Wat matras betreft: traagschuim en latexmatrassen ventileren minder goed dan pocket binnenvering matrassen. Keer die laatste wel geregeld om en verwissel ook voeten- en hoofdeinden op gezette tijden. De matras blijft dan beter in conditie en het vochtopnemend vermogen blijft langer op niveau. Uitzondering daarop: traagschuim matrassen, die hoeven niet gekeerd te worden.

Je matras moet kunnen ventileren om zo het opgenomen vocht weer aan de lucht vrij te geven. Dat lukt het best op een dwars gespannen spiraal, een lattenbodem of een boxspring.

  • Persoonlijk advies
  • Goed bereikbaar
  • Exclusieve merken
  • Excellente service