Bedbodems

De verschillen in bedbodems

Niets is zo belangrijk voor je slaapcomfort als de matras. Jij ligt op je matras, die je draagt en laat ontspannen. Maar waarop ligt je matras?

Niet op de grond natuurlijk, dat is niet alleen slecht voor je matras, maar ook voor je nachtrust. En matras hoort te liggen op een bedbodem (matrasdrager) en daarvan zijn er verschillende, elk met eigen specificaties, voor- en nadelen.

We stellen de meest voorkomende vier aan je voor.

  • Persoonlijk advies
  • Goed bereikbaar
  • Exclusieve merken
  • Excellente service

De lattenbodem
De lattenbodem is uitzonderlijk populair bij onze oosterburen, maar ook in ons land telt dit type matrasdrager veel aanhangers. De lattenbodem is er in vlakke en verstelbare vorm, maar het principe is steeds dat (beuken)houten latten (kunststof kan ook) de matras dragen. De latten zijn buigzaam, ze veren een beetje mee. Op plaatsen waar je zwaarder bent, is de lattenbodem soms verstevigd. De luxe varianten zijn instelbaar: je kunt de weerstand die ze bieden instellen zodat ze meer tegemoetkomen aan jouw smaak of gewicht. Natuurlijk stellen wij de latten graag voor je af! Wij hebben er verstand van. Waarop te letten bij de aanschaf? De latten moeten ‘zwevend’, d.w.z. onafhankelijk van elkaar in het frame zijn opgehangen. Soms zullen ze in hoogte verstelbaar zijn. Lattenbodems zijn er in diverse prijsklassen, maar wees voorzichtig: er zijn grote onderlinge kwaliteitsverschillen. Laat je door ons goed voorlichten.

De schotelbodem
De schotelbodem heeft veel gemeenschappelijke kenmerken met de lattenbodem. Vlak of verstelbaar: beide varianten zijn mogelijk. De schotelbodem dankt zijn naam aan de naar alle zijden beweegbare kunststof schotels die op de dwarslatten zijn aangebracht. Die ‘schotels’ zorgen ervoor dat de bedbodem naar alle kanten toe meebeweegt met de matras. Optimale flexibiliteit dus, wat deze matrasdragers bij uitstek geschikt maakt voor slow foammatrassen, zoals die van Tempur of M-Line. Door het open karakter van de schotels bieden ze de matras maximale gelegenheid om goed te ventileren.

De boxspring
De boxspring is de kampioen van de matrasdragers. De boxspring bestaat uit een stevig frame, met daarin een binnenveringmatras. Het is in feite dus een matras onder je matras. De boxspring is uitgerust met bonellveren. Hoe meer veren, hoe beter de prestaties van je box. Boxsprings zijn er in tal van uitvoeringen en kwaliteiten, verstelbaar of vlak, maar altijd gestoffeerd en daarmee in stijl met de achterwand, als je die hebt besteld. Koop een matras en boxspring van hetzelfde merk en je bent zeker van een optimale onderlinge afstemming daarvan, maar als je op een van de twee moet bezuinigen, doe dat dan niet op de matras! Door de stoffering van stof, leer of kunstleer is ook mogelijk, kleedt de boxspring je slaapkamer je fraai aan, maar nog belangrijk dan dat is het comfort van dit type matrasdrager en dat wordt door geen enkel andere matrasdrager overtroffen.

De spiraalbodem
De spiraalbodem is een Nederlandse uitvinding van de Deventer’ smid Auping, de grondlegger van de gelijknamige fabriek. Hij ontwikkelde een frame met daaraan verbonden een reeks onderling vervlochten stalen veren. Oorspronkelijk waren ze in de lengte gespannen, tegenwoordig is dwarsgespannen de norm, want meer draagkracht en daarom ook comfortabeler. Heel veerkrachtig en soepel. Zoals ook geldt voor de lattenbodem en de schotelbodem heeft de spiraalbodem het grote voordeel van optimale ventilatie. De matras kan prima ‘luchten’. Leverbaar in vlakke en in verstelbare versies, bijna altijd gecombineerd met matrassen van Auping die speciaal op dit type matrasdrager zijn afgestemd.