Matrassen

Het slaapcomfort van elk bed wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de matras. De variatie aan matrasdragers, box, spiraal, lattenbodem enz, wordt ruimschoots overtroffen door het assortiment matrassen.

Natuurlijk maken we een onderscheid tussen zachte en stevige matrassen, er zijn ook dunne en dikke, maar de onderlinge verschillen zijn veel groter dan dat.

Een binnenveringmatras is heel wat anders dan een watermatras, dat is duidelijk, maar wat zijn de kwaliteiten van een latexmatras? Of van een traagschuim matras, ook wel NASAschuim of slow foam genoemd?

Wij, slaapspecialisten van Dreamzzz, hebben een lichte voorkeur voor pocketvering-matrassen. Omdat ze lang meegaan en goed in vorm blijven. Het is dan ook geen wonder dat wij menig ‘best geteste’ matras in ons assortiment hebben. We informeren u er graag nader over in onze winkels.

Iedere matrassoort heeft een eigen karakter, eigen voor- en misschien ook wel nadelen.

Daarom stellen we ze graag aan je voor:

 • polyether matras
 • koudschuim
 • binnenveringmatras
 • pocketveringmatras
 • traagschuimmatras
 • latex matras
 • watermatras
 • Persoonlijke advies
 • Goed bereikbaar
 • Exclusieve merken
 • Excellente service

De polyethermatras
Polyether wordt (ten onrechte) ook wel schuimrubber genoemd, maar het is zuiver synthetisch. Polyether vormt vaak het hoofdbestanddeel van heel voordelige matrassen, want het materiaal is niet kostbaar. Afhankelijk van de producent is het schuim stevig tot zeer stevig.
Het vochtopnemend vermogen is matig, net als de ventilatie-eigenschappen. Polyether wordt door fabrikanten wel gecombineerd met andere matraskernen om aan de gewenste matrashoogte te voldoen. Na verloop van tijd kunnen polyethermatrassen enigszins inzakken waardoor kuilvorming ontstaat. Prima matrassen voor de logeerkamer of voor de slaper die snel tevreden is. Dreamzzz heeft dit type matras niet in het assortiment opgenomen.

Koudschuim matras
Koudschuim matrassen worden zo genoemd omdat de kern van de matras, het synthetische schuim in een koude mal wordt gemaakt en niet in een verwarmde.
De eigenschappen van koudschuim zijn beter dan die van polyether. Het materiaal ventileert beter en het vochtopnemend vermogen is groter. Daarnaast is het vormbehoud beter. Koudschuim matrassen zijn er in verschillende densiteiten waardoor ze soepeler of juist wat steviger aanvoelen
Het grootste voordeel van de koudschuim matras is gelegen in de prijs. Een andere positieve eigenschap is de flexibiliteit, koudschuim matrassen kunnen worden toegepast op verstelbare bedbodems. Merkfabrikanten passen koudschuim in hun matrassen toe, meestal gecombineerd met andere vullingen, zoals bijvoorbeeld pocketveren of andere schuimstoffen.

Binnenveringmatras
Binnenvering matras, de naam zegt het al, heeft een kern van stalen veren. Er zijn twee variaties op het thema:
- de feitelijke binnenvering die bestaat uit een veren die met elkaar zijn verbonden en dus een geheel vormen;
- pocketveren, dat zijn op zichzelf staande veren die individueel zijn verpakt in een hoes. Een merk als Pullman gaat nog verder: sommige matrassen worden voorzien van een veer binnen de veer. Zodra de grote helemaal is ingedrukt, neemt de ‘inside’ pocketveer het over. Natuurlijk zijn er grote onderlinge verschillen, per merk, maar binnen elk merk zijn er ook nog verschillende typen te onderscheiden. In grote lijnen geldt: hoe meer veren hoe meer comfort, maar de individuele kwaliteit van die veren is ook van belang. De hoogte, de dikte, de stijfheid, het gebruikte staal, ieder detail telt. Gemiddeld is de matras duurder naarmate het aantel veren hoger is en de kwaliteit daarvan beter. Pullman is van oudsher de specialist op dit gebied en ook de uitvinder en patenthouder, maar M-Line en Auping, Velda en andere merken zijn overgegaan op de productie van deze matrassen die zich uitstekend voor gebruik op een boxspring, al dan niet verstelbaar. De veren van de matras worden afgedekt met een of meer toplagen die mede verantwoordelijk zijn voor het comfortniveau van je bed.

Traagschuim matras (slow foam)
Traagschuim matras, ook wel slow foam of NASAmatras genoemd is een matrastype dat ons land veroverde nadat de NASA de uitvinding van een thermoplastische kunststof had gedaan die van nature stevig is, maar onder invloed van (lichaams)warmte zacht en elastisch wordt. Is de warmtebron (je lichaam) verdwenen, dan neemt de traagschuim matras zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Afhankelijk van het type matras kan dat heel kort duren, maar er kunnen ook seconden over heen gaan.
Door hun koude, of zo je wilt warmtegevoeligheid zijn deze matrassen niet altijd geschikt voor extreem koude slaapkamers. Dan kan de matras te lang hard blijven om comfortabel te zijn, maar let op: dat geldt niet voor alle producten!
In ons land is dit matrastype bekend geworden door de van oorsprong Amerikaanse fabrikant Tempur, maar ook het nationale M-Line is erin geslaagd visco-elastische matrassen van hoge kwaliteit te ontwikkelen en te produceren. Het grote voordeel van de traagschuim matrssen is gelegen in de viscositeit, de grote souplesse van de matras onder invloed van lichaamsgewicht en lichaamswarmte. De matras gedraagt zich in feite min of meer als een waterbed, maar dan zonder water.
Dat betekent dat er geen druk wordt uitgeoefend op gewrichten en spieren, het lichaam vindt snel een gezonde balans omdat zwaardere lichaamsdelen verder wegzakken en lichtere hoger blijven liggen.
Mede daarom zijn deze matrassen populair bij sporters die groot belang hebben bij goed slapen en niet afgeknelde zenuwen en spieren.
Traagschuim matrassen zijn vaak heel geschikt voor verstelbare bedbodems. Het ventilerend vermogen is redelijk tot goed, afhankelijk van merk en type.
Dreamzzz heeft de matrassen van Tempur in Den Haag voor je klaar staan. In Rijswijk en Voorburg kun je terecht voor de bedden van M-Line. Aan jou de keuze!

Latex matrassen
Moderne latexmatrassen zijn beter geventileerd dan die van vroeger. Dit matrastype voelt zich prima thuis op een lattenbodem, maar een dwars gespannen spiraalbodem is ook geschikt. Beide bedbodems zijn bekend om hun royale ventilatiemogelijkheden en dat past goed bij dit type matras.
De latex matras is van nature soepel en tegelijk zwaar. De matras moet geregeld worden gedraaid en gekeerd en daarom is het niet verstandig een tweepersoons te nemen. Combineer twee eenpersoons matrassen tot een tweepersoons bed en dek het geheel af met een topmatras voor extra comfort. Sommige topmatrassen zijn ook van latex, maar omdat ze minder dik zijn telt het bezwaar van het gewicht dan minder terwijl de voordelen van het comfort gehandhaafd blijven.
De latexmatras is uitermate geschikt om te combineren met een verstelbare bedbodem, zoals menig lattenbodem. De zacht-stevige ondersteuning die deze matrassen bieden, zijn ideaal om van uw bed een echt leef-, lees-, ontbijt en tv-kijk bed te maken. Voor mensen die overmatig transpireren is dit matrastype echter minder geschikt.
Voor de goede orde: latex is natuurrubber, een tropisch product. Er is ook een chemische variant die gemakshalve ook latex wordt genoemd maar die niet van natuurlijke oorsprong is en deels over andere eigenschappen beschikt. Natuurlatex is exclusiever en duurder.

Watermatras
De grootse populariteit van het waterbed ligt achter ons, maar er zijn nog steeds honderdduizenden mensen die naar volle tevredenheid op water slapen. En terecht!
Een waterbed is in principe niet veel meer dan een grote waterzak van vinyl, maar pas op: de kwaliteit van het vinyl is heel belangrijk. Echte merkfabrikanten zoals Poseidon en StretchTop gebruiken of maken zelf (StretchTop) vinyl dat soepeler is dan dat van andere merken of dat is voorzien van een rekpatroon dat het oppervlak van de matras nog soepeler maakt.
Het zal duidelijk zijn: de kwaliteit van het vinyl bepaalt het ligcomfort van de matras in hoge mate.
Zonder binnenwerk is een watermatras feitelijk niet meer dan een grote waterzak waarin het water alle bewegingsruimte heeft, dan spreken we van een ongestabiliseerde matras. De meeste matrassen die tegenwoordig worden verkocht, zijn voorzien van een binnenwerk dat het water aan grenzen bindt. Hoe zwaarder het binnenwerk is uitgevoerd, hoe stabieler de matras ligt. Het interieur van een watermatras bestaat vaak uit grote lamellen die met de vinyl buitenkant zijn verbonden door. Het merk Poseidon heeft een alternatief in de vorm van een soort tubes binnen de matras die het water reguleren. Ingenieus en comfortabel.
Watermatrassen kennen veel voordelen, maar een nadeel is hun gewicht. Ze zijn te zwaar om te verplaatsen, daarvoor moeten ze leeggepompt en na verplaatsing weer gevuld.
Wil je de slaapkamer voortdurend opnieuw inrichten dan is de keuze voor het waterbed iets minder logisch.