Bekijk hier onze acties!                                                     Vestiging Rijswijk ook op zondag geopend!

Crown ico Al 15 jaar de specialist in bedden Google beoordeling 4.2

Matrassen

Matrassen

Het slaapcomfort van elk bed wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de matras. De variatie aan matrasdragers, box, spiraal, lattenbodem enz, wordt ruimschoots overtroffen door het assortiment matrassen.

Boxspring - Dreamzzz

Pocketvering matrassen

Wij, de slaapspecialisten van Dreamzzz, hebben een lichte voorkeur voor pocketvering-matrassen boven andere slaapsystemen. We prefereren de pocketveringmatrassen omdat ze zo lang meegaan en bijna al die jaren goed in vorm blijven.

Welke verschillende soorten matrassen zijn er?

  • Polyether matras
  • Koudschuim matras
  • Binnenveringmatras
  • Pocketveringmatras
  • Traagschuimmatras
  • Latex matras
  • Watermatras

Wil je onmiddellijk over een matras kunnen beschikken? Ga dan te rade bij onze vestiging in Oegstgeest. Daar vind je een keur aan matrassen van zowel top- als van budgetmerken die in voorraad zijn. Meteen meenemen of laten bezorgen!

De polyethermatras

Polyether wordt (ten onrechte) ook wel schuimrubber genoemd, maar het is zuiver synthetisch. Polyether vormt vaak het hoofdbestanddeel van heel voordelige matrassen, want het materiaal is niet kostbaar. Afhankelijk van de producent is het schuim van de matras stevig tot zeer stevig.

Het vochtopnemend vermogen is matig, net als de ventilatie-eigenschappen. Polyether wordt door fabrikanten wel gecombineerd met andere matraskernen om aan de gewenste matrashoogte te voldoen.

Na verloop van tijd kunnen polyethermatrassen enigszins inzakken waardoor kuilvorming ontstaat. Het is een prima matras voor de logeerkamer of voor de slaper die snel tevreden is. Dreamzzz heeft dit type matras niet in het assortiment opgenomen.

matrassen Goldline
pullman matras - Dreamzzz

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen worden zo genoemd omdat de kern van de matras, het synthetische schuim in een koude mal wordt gemaakt en niet in een verwarmde.

De eigenschappen van koudschuim matrassen zijn beter dan die van polyether. Het materiaal ventileert beter en het vochtopnemend vermogen is groter. Daarnaast is het vormbehoud beter. Koudschuim matrassen zijn er in verschillende densiteiten waardoor ze soepeler of juist wat steviger aanvoelen

Het grootste voordeel van de koudschuim matras is gelegen in de prijs. Een andere positieve eigenschap is de flexibiliteit, koudschuim matrassen kunnen worden toegepast op verstelbare bedbodems.

Merkfabrikanten passen koudschuim in hun matrassen toe, meestal gecombineerd met andere vullingen, zoals bijvoorbeeld pocketveren of andere schuimstoffen.

Binnenveringmatras

De binnenvering matras, de naam zegt het al, heeft een kern van stalen veren. Er zijn twee variaties op het thema:

Natuurlijk zijn er grote onderlinge verschillen, per merk, maar binnen elk merk zijn er ook nog verschillende typen te onderscheiden. In grote lijnen geldt: hoe meer veren in een matras verwerkt zijn, hoe beter het comfort, maar de individuele kwaliteit van die veren is ook van belang. De hoogte, de dikte, de stijfheid, het gebruikte staal, ieder detail telt. Gemiddeld is de matras duurder naarmate het aantal veren hoger is en de kwaliteit daarvan beter. Pullman is van oudsher de specialist op dit gebied en ook de uitvinder en patenthouder, maar M line en Auping en andere merken zijn eveneens overgegaan op de productie van deze matrassen die zich uitstekend lenen voor gebruik op een als dan niet verstelbare boxspring. De veren van de matras worden afgedekt door een of meer toplagen die elk voor zich ook medeverantwoordelijk zijn voor het comfortniveau van je bed.

Samengevat: hoe meer veren van betere kwaliteit, hoe duurder, maar ook hoe comfortabeler en duurzamer je bed is. Een goed verenpakket zal door de fabrikant ook worden afgewerkt met toplagen van betere kwaliteit en een hoes van mooi damast bijvoorbeeld.

Bedden van Dreamzzz
pullman matras - Dreamzzz

Latex matrassen

Moderne latexmatrassen zijn beter geventileerd dan die van vroeger. Dit matrastype voelt zich prima thuis op een lattenbodem, maar een dwars gespannen spiraalbodem is ook geschikt. Beide bedbodems zijn bekend om hun royale ventilatiemogelijkheden en dat past goed bij dit type matras.

De latex matras is van nature soepel en tegelijk zwaar. De matras moet geregeld worden gedraaid en gekeerd en daarom is het niet verstandig een tweepersoons te nemen.

De latexmatras is uitermate geschikt om te combineren met een verstelbare bedbodem, zoals menig lattenbodem. De zacht-stevige ondersteuning die deze matrassen bieden, zijn ideaal om van je bed een echt leef-, lees-, ontbijt en tv-kijk bed te maken. Voor mensen die overmatig transpireren is dit matrastype echter minder geschikt.

Voor de goede orde: latex is natuurrubber, een tropisch product. Er is ook een chemische variant die gemakshalve ook latex wordt genoemd maar die niet van natuurlijke oorsprong is en deels over andere eigenschappen beschikt. Natuurlatex is exclusiever en duurder.

Traagschuim matras (slow foam)

Traagschuim matras, meestal slow foam of NASA-matras genoemd is een matrastype dat ons land veroverde nadat de NASA een thermoplastische kunststof had uitgevonden. Dat is een kunststofschuim dat van nature stevig is, maar onder invloed van (lichaams-)warmte zacht en elastisch wordt en zich naar je lichaam vormt. Is de warmtebron (je lichaam) verdwenen, dan neemt de traagschuim matras zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Afhankelijk van het type matras kan dat heel kort duren, maar er kunnen ook seconden overheen gaan.

Door hun koude, of zo je wilt warmtegevoeligheid zijn deze matrassen niet altijd geschikt voor extreem koude slaapkamers. Dan kan de matras te lang hard blijven om comfortabel te zijn, maar let op: dat geldt niet voor alle producten!

boxspring Pullman-Detroit
Dreamzzz bedden

Verschillende  matrastypes

In ons land is dit matrastype bekend geworden door de van oorsprong Amerikaanse fabrikant Tempur, maar ook het nationale M line is erin geslaagd visco-elastische matrassen van hoge kwaliteit te ontwikkelen en te produceren. Het grote voordeel van de traagschuim matrassen is gelegen in de viscositeit, de grote souplesse die de matras ontwikkelt onder invloed van lichaamsgewicht en lichaamswarmte. De matras gedraagt zich dan in feite min of meer als een waterbed, maar dan zonder water. Dat betekent dat er geen druk wordt uitgeoefend op gewrichten en spieren. Het lichaam vindt snel een gezonde balans omdat zwaardere lichaamsdelen verder wegzakken en lichtere hoger blijven liggen. Mede daarom zijn deze matrassen populair bij sporters die groot belang hebben bij goed slapen en bij niet afgeknelde zenuwen en spieren. Het is daarnaast voor voormalige waterbedslapers een goed alternatief voor het slapen op water.

Traagschuim matrassen zijn vaak heel geschikt voor verstelbare bedbodems. Het ventilerend vermogen is redelijk tot goed, afhankelijk van merk en type.

Dreamzzz heeft de matrassen van Tempur in de vestiging Oegstgeest voor je klaar staan. In Rijswijk kun je terecht voor de thermoplastische bedden van M line. Aan jou de keuze!

Watermatras

Watermatras kopen? De grootse populariteit van het waterbed ligt achter ons, maar er zijn nog steeds honderdduizenden mensen die naar volle tevredenheid op water slapen. En terecht!

Een waterbed is in principe niet veel meer dan een grote waterzak van vinyl, maar pas op: de kwaliteit van het vinyl is heel belangrijk. Echte merkfabrikanten zoals Poseidon gebruiken vinyl dat soepeler is dan dat van andere merken. Nog beter, nog comfortabeler wordt het als dat is voorzien van een rekpatroon dat het oppervlak van de matras nog soepeler maakt.

Het zal je duidelijk zijn: de kwaliteit van het vinyl bepaalt het ligcomfort van de matras in hoge mate.

Zonder binnenwerk is een watermatras feitelijk niet meer dan een grote waterzak waarin het water alle bewegingsruimte heeft. Dan spreken we van een ongestabiliseerde matras. De meeste matrassen die tegenwoordig worden verkocht, zijn echter voorzien van een binnenwerk dat het water aan grenzen bindt en de deining van het bed beperkt, soms tot praktisch 0. Hoe zwaarder het binnenwerk is uitgevoerd, hoe stabieler de matras ligt.

Waterbed matras
Boxspring Dreamzzz

Interieur

Het interieur van een watermatras bestaat meestal uit grote lamellen die met de vinyl buitenkant zijn verbonden door koorden die ze op hun plaats houden. Het merk Poseidon heeft een alternatief ontwikkeld in de vorm van een soort tubes binnen de matras die het water reguleren. Ingenieus en comfortabel. De Poseidon Perfect Motion is een soort hybride: die matras kent ook een schuimstof kern, waarmee het bed veel eigenschappen van de beste conventionele bedden weet te combineren met de voordelen van een waterbed. Watermatrassen kennen veel voordelen, maar een nadeel is hun gewicht. Ze zijn te zwaar om te verplaatsen, daarvoor moeten ze leeggepompt en na verplaatsing weer gevuld. Wil je de slaapkamer voortdurend opnieuw inrichten dan is de keuze voor het waterbed iets minder logisch. Ben je honkvast, dan is het moderne waterbed zeker de moeite van het overwegen waard. Het levert meer slaapcomfort voor minder geld dan je voor een traditioneel bed betaalt en een waterbed gaat langer mee. Maar je moet niet steeds willen verhuizen, dan is het minder handig.