Bekijk hier onze acties!                                                     Vestiging Rijswijk ook op zondag geopend!

Crown ico Al 15 jaar de specialist in bedden Google beoordeling 4.2

Gezondheid | Slapeloosheid

Onrustig slapen

Wakker liggen, niet in slaap kunnen komen, het is een wijdverspreid fenomeen. Slapeloosheid kent vele vormen. De één heeft moeite met inslapen, een ander wordt voortijdig wakker en kan dan niet meer in slaap komen. Nog weer anderen worden geregeld wakker, slapen te licht en komen niet in de belangrijk REM-slaap (Rapid Eye Movements, je ogen bewegen snel, je merkt niets want je bent in diepe slaap). Miljoenen Nederlanders lijden aan een van die vormen van slapeloosheid. Velen van hen zijn wanhopig op zoek naar een oplossing. De huisarts, de drogist, het reformhuis, wie weet raad?

En dan?

Slaapmiddelen worden veel voorgeschreven, maar het is bekend dat ze een grote kans op verslaving geven. De huisarts schrijft vaak benzodiazepinen voor (diazepam, oxazepam enz.) die door veel meer dan een miljoen Nederlanders worden geslikt.

Melatonine of CBD

Nog veel meer mensen frequenteren de drogist om hun slapeloosheid te bestrijden. Daar maken ze een keuze uit een groot assortiment vrij verkrijgbare slaapmiddelen. Het vak met slaap- en ontspanningsmiddelen is daar zo groot dat het tot keuzestress zou kunnen leiden. Het zijn vooral veel homeopathische middelen, al dan niet op kruiden gebaseerd. Cannabisolie (CBD) vindt ook gretig aftrek, anderen kiezen voor producten met melatonine.

Wat dat laatste product betreft: dat is lichaamseigen. Ons lichaam maakt melatonine aan om slaperig en rustig te worden, als voorbereiding op de nachtrust. Dat wil nog niet zeggen dat het verstandig is dit hormoon (want dat is het) via de drogist aan te schaffen in de hoop beter te kunnen slapen. Slaapspecialisten beweren namelijk dat melatonine nuttig kan zijn om de gevolgen van jetlag te bestrijden, maar als slaapmiddel…. Niet aan te raden, te veel bijwerkingen en te weinig resultaat voor dagelijks gebruik. Wat voor Melatonine geldt, is ook van toepassing op veel andere slaapmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Het gezegde Baat het niet dan schaadt het niet, geldt lang niet in alle gevallen. Een stapeling van middelen kan ook ongewenste gevolgen hebben.

Oorzaken slapeloosheid

Slapeloosheid kent veel gedaanten en nog meer oorzaken. Wisselende werktijden (nachtdiensten), zorgen, pijn, ziektes, stress. Het is frustrerend om wakker te liggen en het is ook erg ongezond. Want slaap is zo belangrijk, zoveel belangrijker dan veel mensen denken. Slapen is helen, bijkomen, herstellen, uitrusten. Ons lichaam werkt keihard in de uren dat we slapen, het werkt om ons weer fit en fris te laten ontwaken. Bijgekomen van de belevenissen van de dag ervoor. Uit je slaap worden gehouden is in totalitaire regimes een vorm van marteling, bedoeld om het verzet breken.

Voorkom slapeloosheid

Wat moet je/kun je in elk geval zelf doen om slapeloosheid te voorkomen of in elk geval tot een minimum te beperken? In eerste instantie, het allerbelangrijkste: investeer in een goed bed en ook in een goed kussen. Natuurlijk preken we voor eigen parochie, maar het is een feit, zeker als je wat ouder bent heb je meer comfort nodig om rustig in slaap te vallen en door te blijven slapen. Doorgezakte matrassen, ongelijke matrassen, matrassen die bloedvaten afknellen; dat slaapt niet lekker. Zo komen spieren niet aan hun gewenste ontspanning, hapert de bloedsomloop. Dan lig je wakker, terwijl dat niet hoeft. Zweterige matrassen van niet-ademend materiaal, matrassen die zo stevig zijn dat je bovenop je bed ligt in plaats van erin. Het is verkeerd, oncomfortabel en ongezond en daarbij nog onnodig ook…Matrassen van meer dan 10 jaar oud (waterbedden uitgezonderd) zullen normaal gesproken niet meer goed functioneren. Maar het kan ook zijn dat je de laatste jaren zwaarder bent geworden. Als dat het geval is, dan zul je je behalve je kleding, ook je bed daaraan aan moeten passen! Je bent toe aan een steviger matras!

Daarom: onderwerp je bed en je kussen aan een kritische blik. Als je gaat liggen, voel je dan ontspannen? Ligt je hoofd in het verlengde van je lichaam? Is je heup voldoende weggezakt in de matras om je ruggengraat te laten ontspannen als je op je zij ligt? Daarom: kom bij ons langs als je redenen hebt om te twijfelen aan je bed.

Als je op je vakantieadres beter slaapt dan in je eigen bed, dan is het vrijwel zeker de hoogste tijd je bed (in elk geval de matras(sen) te vervangen, want de meeste hotelbedden zijn niet van hoge kwaliteit en als die je beter laten slapen dan je eigen bed, dan kom je thuis veel te kort! Als je wakker liggen niet aan je bed te wijten, wat kun je verder nog doen om slapeloosheid te voorkomen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tips om slapeloosheid te voorkomen:

 • vermijd kort voor het slapen gaan elke vorm van naar een scherm kijken, dus ook geen tv, maar zeker geen laptop of pc (telefoon is minder erg). De blauwe straling van die schermen houd je wakker;
 • ga alle dagen zoveel mogelijk op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed;
 • zorg voor een goed verduisterde slaapkamer;
 • houd de kamer zo koel mogelijk, wat niet betekent dat je altijd met open ramen moet slapen;
 • vooraf luchten is ook goed;
 • eet niet vlak voor het slapengaan;
 • wees zuinig met alcohol (Je slaapt wel in, maar wordt te vaak wakker);
 • ga na inspannende bezigheden, werken, autorijden, sporten, of spannende films kijken, niet meteen naar bed;
 • draag geen knellende kleding in bed;
 • als de slaap toch niet wil komen, ga dan uit bed, naar een andere ruimte;
 • ontspan daar met een boek of tijdschrift, muziek, een puzzel kan ook als het maar niet te veel aandacht van je vraagt;
 • keer terug naar de slaapkamer en probeer het nog eens.

Bezoek onze winkels

Wil jij verzekerd zijn van persoonlijk advies bij het kiezen van het perfecte bed? Bezoek dan een van onze Dreamzzz beddenwinkels in Den Haag, Rijswijk of Oegstgeest. Onze deskundige medewerkers staan klaar om jou te helpen bij het vinden van het bed dat het beste past bij jouw slaapbehoeften en wensen.

Bij Dreamzzz begrijpen we dat iedereen uniek is en daarom bieden we een ruime keuze aan topmerken, matrassen, bedbodems, toppers en bedtextiel. Ons team heeft jarenlange ervaring en weet precies waar jij naar op zoek bent. Wij stellen jouw slaapcomfort centraal en streven ernaar om je een optimale nachtrust te bieden.

Kom langs in een van onze beddenwinkels en laat je verrassen door onze uitgebreide collectie en ons persoonlijke advies. Onze medewerkers nemen uitgebreid de tijd voor jou, zodat jij verzekerd bent van het perfecte bed.

Bekijk onze winkels
Dreamzzz Rijswijk

Openingstijden

Maandag 13.00 - 17.30
Dinsdag 09.30 - 17.30
Woensdag 09.30 - 17.30
Donderdag 09.30 - 17.30
Vrijdag 09.30 - 17.30
Zaterdag 09.30 - 17.00
Zondag 12.00 - 17.00
Dreamzzz Den Haag

Openingstijden

Maandag 12:00 - 17:30
Dinsdag 10:00 - 17:30
Woensdag 10:00 - 17:30
Donderdag 10:00 - 17:30
Vrijdag 10:00 - 17:30
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag Gesloten
Deze winkel gaat sluiten. Spectaculaire opheffingsuitverkoop.
Dreamzzz Oegstgeest

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 - 17:30
Woensdag 10:00 - 17:30
Donderdag 10:00 - 17:30
Vrijdag 10:00 - 17:30
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag Gesloten